Home Новини Sam Kee – най-тясната търговска сграда в света

Sam Kee – най-тясната търговска сграда в света

2713

Сградата Sam Kee, разположена на 8 West Pender във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада, е записана в рекордите на Гинес като най-тясната търговска сграда в света. Широка по-малко от 2 метра, лесно може да я пропуснете, защото прилича на лицевата страна на по-голяма сграда към която е прикрепена.

Имотът първоначално бил собственост на изключително успешния китайски търговец Chang Toy, известен в Кавказката общност като Sam Kee. Toy закупил стандартен размер земя през 1902 г. на ъгъла на улиците Carrall и Pender. През 1912 г., обаче общинската власт взела решение да се разширява пътя и голяма част от имота на Toy бил отчужден. Когато исканията му за обезщетение не били спазени, Chang Toy издигнал двуетажна търговска сграда в наличната земя в знак на протест.

Слуховете за това какво обезщетение е получил Chang Toy са противоречиви, но общото мнение е, че той не е бил компенсиран за стойността на имота. Инцидентът също се разглежда като обида към китайците в Канада и културните несправедливости и неуважение към ранните азиатски имигранти, които трябвало да преживеят в ръцете на гражданските власти. В пристъп на яд, Chang Toy наема архитектите Brown и Gillam, за да проектират сграда, която да се побере в останалото му парче земя.

Стоманената рамка на сградата е напълно функционираща търговска структура с приземен етаж измерен само 150 cm. Вторият етаж е подсилен с надвиснали еркери увеличаващи ширината на етажа на 183 cm. Сутеренът се простира под тротоара. Сградата първоначално имала  магазини на партерния етаж, докато горният се използвал за жилищна площ. В сутерена се помещавали обществена баня и бръснарница, обслужващи китайската общност. Имало слухове, че мазето е свързано с други съседни мазета чрез тунели, които давали възможност за събирания за незаконни дейности, които в последствие се оказали лъжливи.

Сградата е призната от Книгата на рекордите Гинес като най-тясната търговска сграда в света. Има също и историческо значение не само за своя архитектурен дизайн, но и ролята, която играе в развитието и опазването на наследството на Чайнатаун (China town). Тя е била възстановена два пъти, веднъж през 1966 г. и след това отново през 1986 г. Сградата е собственост на един добре известен бизнесмен на име Jack Chow, който играе ключова роля в съживяването на Чайнатаун.

През последите години се оспорва рекордът на сградата, заради подобна в Питсбърг. Спорът възниква около факта, че ширината на Sam Kee варира от етаж на етаж, докато “Skinny Building” в Питсбърг е широка 155 cm на всички етажи.