Home Новини Религия Hallowe’en

Hallowe’en

1640

Всяка година Хелоуин буди ожесточени спорове в родната общественост. Реално горещият сблъсък “за” и “против” празника е по-голям акцент в този ден от костюмите на караконджули и вещици.

По нашите земи този ден е и повод за протест от страна на всички “големи родолюбци”. Винаги някой истински патриот ще се бие в гърдите с викове “Това не е православно!” и “Имаме си хубави български празници!”

Преди всичко Хелоуин е просто поредният повод за българина да си сипе. С костюм или без, няма значение. Поводи за пиене да има. Или както е казал народът: “Като сме безделници, да не сме без празници…”

Независимо какво е мнението ви за Хелоуин, трябва да признаете, че у нас този празник не е просто копи-пейст събитие. Побългаряването е неизбежно и всъщност това важи за всяко нещо, взаимствано от Запада и приложено на родна почва.

Най-страшният ден в годината може да бъде много забавен, ако човек се огледа наоколо и забележи веселата страна на нещата.

Не всичко е печени тикви, дечица с костюми на черепи и зли вещици. Много често е трудно да се ориентираш кой ужас наоколо е част от празника и кой – обичайно явление за българската действителност.

Без значение дали сте решили да отбележите 31 октомври подобаващо, инвестирайки част от месечния си бюджет в покупката на пластмасов костюм, произведен от китайци, или никога е бихте проявили подобен авантюризъм, Хелоуин е факт и е тук.

Повече за празника: тук.