Home Новини Образование 35 безработни лица ще полагат труд по програма „Обучения и заетост на...

35 безработни лица ще полагат труд по програма „Обучения и заетост на младите хора“

2859

От началото на седмицата Община Мездра започна изпълнението на програма „Обучения и заетост на младите хора“. През следващите 6 месеца 35 безработни младежи до 29-годишна възраст ще полагат труд в гр. Мездра и прилежащите села. 2 от лицата ще се грижат за поддръжката на пътищата в гр. Мездра, а останалите ще работят като озеленители и поддръжка пътища в 27-те малки населени места в Общината.

Днес секретарят на Община Мездра г-жа Севдалина Джамбазка и директорът на Дирекция „Социални и хуманитарни дейности“ г-жа Елена Нанова проведоха работна среща с назначените младежи. Те ги запознаха със спецификата на дейностите, които ще извършват и с техните наставници. На срещата присъстваха и кметове от селата в общината, в които също ще се полага труд.

Голяма част от назначените млади хора ще участват в програмата за поредна година. Такъв е случаят на 27-годишният Петър Кенов, който 9 месеца преди стартиране на програмата многократно е търсил информация и съдействие от общинска администрация за необходимите документи, условия и срокове за подаване на заявленията.

„Участвам в програмата за втора поредна година. Работата ми допада, затова силно желаех да се включа пак. За последно работих през лятото в Созопол като помощник-готвач.“, разказа Петър.

29-годишната Ани Петрова е назначена по програма „Обучения и заетост на младите хора за трета година. Ще работи като озелените, както и предходните години. Тя сподели, че младите хора в България срещат сериозни затруднения в намирането на постоянна работа:

„Не спирам да търся работа, но все се появяват временни позиции- за по 4 или 6 месеца. По тази причина се включвам в различните програми за заетост, предлагани от Бюрото по труда. Въпреки трудностите призовавам младите хора да не се отказват и да търсят работа“, каза още Ани Петрова.

29-годишният Людмил Панчев също участва в програмата за поредна година. Той е със средно специално образование, но също споделя, че среща затруднения в намирането на работа.

„Образованието ми е икономическо, а на местата, където съм подавал документи, искат висше техническо образование. В други места съм отхвърлян пък по чисто субективни критерии“, каза още Людмил.

Бисер Банков е на 27 г. и живее в с. Моравица. Той е сред малцината младежи, които за първи път подават документи и са включени в програмата.

„Работил съм преди предимно в сферата на строителството. Сега съм разпределен в групата, която ще работи по поддръжката на пътищата и мисля, че ще се справя. Последната ми месторабота бе през август 2017г., затова сега съм много благодарен, че съм одобрен и включен в програмата“, каза Бисер.

Кметът на с. Моравица Коно Жилковски сподели, че малките населени места имат нужда от повече такива програми, които да са с по-голяма продължителност:

„Програмата за осигуряване на обучения и заетост на млади хора до 29-годишна възраст е прекрасна. Заплащането също е добро. Кметствата определено имат нужда от помощта на младежите, защото винаги има недостиг на работна ръка. Особено силно това се усеща през пролетта.

За жалост в България повечето хора не са свикнали да пазят чистота и да оценяват труда на другите. Жалко е, че се налага тези млади хора, които са наети да изпълняват специфични дейности, да помагат и с почистване”, каза още Коно Жилковски.

Средствата за изпълнението на програма „Обучения и заетост на младите хора“ възлизат на 151,004.40 лв. и са предоставени безвъзмездно по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 на Министерството на труда и социалната политика. Младежите са класирани съгласно Методика, утвърдена от Министъра на МТСП – да са на възраст до 29 години и в последната една година да са били безработни и регистрирани в Дирекция „Бюро по труда“ – Мездра. Лицата ще работят на пълен работен ден и ще получават минимална работна заплата.