Home Новини † Почитаме паметта на Св. вмчци Адриан и Наталия

† Почитаме паметта на Св. вмчци Адриан и Наталия

3134

На днешната дата – 26 август, почитаме паметта на св. вмчци Адриан и Наталия и имен ден имат именно хората с тези имена, както и кръстените Адриана, Адриян, Адрияна, Наташа, Натали.

Адриан и Наталия живеели в Никодимия по време на управлението на римския император Максимиан, споменаван в историята като жесток гонител на християните. Адриан бил един от близките хора на императора, член на преторията, знатен и богат човек, също и езичник. Ставайки свидетел на жестоките мъчения на християните, Адриан разбрал божествената истина. Той застанал сред преторията и казал на писарите, които записвали имената на осъдените на смърт християни да запишат и неговото име, защото и той повярвал в Христос и с радост искал да умре за него. Императорът подложил Адриан на жестоки мъчения, опитвайки се да го откаже от новата религия.

Съпругата на Адриан: Наталия, била християнка. Наталия докрай останала до съпруга си, не преставала да го поддържа и да го въодушевява сред изтезанията, на които го подлагали заради вярата му в Христос. Тя прекарала времето си с Адриан в тъмницата, прислужвайки на мъчениците, измивайки раните им.

Адриан не се отказал от вярата си и напуснал този свят като християнин. Скоро след смъртта на съпруга си Наталия се поминала при гроба му. Тя била причислена от Църквата към лика на мъчениците, защото послужила с любов на християните.

Името Адриан произхожда от Хадрия, град в северна Италия, дал името на Адриатическо море.

Името Наталия идва от латинския глагол natale, в превод, раждам или родна, рождена.

Честит празник!