Home Новини Световен ден на целувката

Световен ден на целувката

2987

Целувката си има свой собствен ден и той се отбелязва на 6 юли. Световният ден на целувката за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най-великите музиканти, художници, но и на много учени.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето.

Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е фактът, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснени защо се е появил този акт.

Празникът бързо печели популярност в различните краища на света. Следват различни конкурси и събития за масово и най-продължително целуване. Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа. Освен това по време на страстната целувка се губят около 6,4 калории за минута.