Home Новини Инфраструктура През март АПИ ще стартира обществена поръчка за изпълнител на участъка Мездра...

През март АПИ ще стартира обществена поръчка за изпълнител на участъка Мездра – Ботевград

2968

През март Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) ще пусне обществена поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград. Общата дължина на отсечката е 33 км и е част от направлението Видин – Ботевград. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км – от Видин до Ружинци. Това съобщиха от АПИ в прессъобщение по повод поредния протест на жители от Видин, които блокираха участък от път Е-79.

През 2018 г. ще започнат тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места. За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения по участъците от трасето, които са в близост до населени места, планират от АПИ.

Отсечката Мездра – Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища “Мездра”, “Дърманци”, “Ребърково”, “Люти дол”, “Скравена” и “Ботевград”. Предвидено е построянето на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н. В участъка ще има 5 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона.

Пътят Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ до 2022 г., уверяват от агенцията. Трасето, което ще се изгради, е с обща дължина 167 км. Предвидено е през 2019 г. да стартират тръжните процедури за строителството на всички участъци от направлението, съобщават още от АПИ.