Home Новини История В Историческия музей показаха „Находките на Хоталич“

    В Историческия музей показаха „Находките на Хоталич“

    2956

    През 2016 година археологическите проучвания бяха съсредоточени към църква 3 (Източната църква). Датировката на църквата и възникналия по-късно около нея акропол е от важно значение за периодизацията и строителната история на обекта.

    През лятото на 2017 бяха разкрити 20 християнски гроба.
    ​В​сички погребани са били с висок социален статус, за което говори голямото старание и грижа за покойника. При всички са установени стени от ковчези както и допълнителни ограждения с камък. Почти във всеки гроб има погребален инвентар, които е източник на информация за мъжкото и женското облекло за XIII век. Може да кажем, че по това време най-модерни са били усуканите гривни от дебела бронзова тел.

    Били са носени както от зели жени, така и от малки деца. Техният брой е различен. Когато гривната е една, се слага на лявата ръка, ако са повече се разпределят равномерно на двете. Момичетата на 10-12 годишна възраст са носели нанизи от дребни разноцветни мъниста. Техният брой е по няколко хиляди. През този сезон са открити такива гердани от черни, зелени и сини мъниста. Освен тях, жителите на Хоталич са носели и позлатени, сребърни и медни обеци, позлатени гривни, масивни бронзови гривни оцветени в синьо, фибули (безопасни игли), пръстени.

    По правило женските гробове винаги са по-големи от мъжките. Независимо от това изминалия археологически сезон даде нови сведения за мъжкото облекло през Средните векове. Мъжете са ходили с ризи , които са се закопчавали високо към врата. Закопчаването е ставало с три сферични копчета, разположени плътно едно до друго и същите такива, сама че по-големи на ръкавите. Копчетата открити на Хоталич са сребърни. Интерес представляват и монетите , слагани като гробен дар. Те могат да са както и в ръката , така и до главата на покойника. При един от гробовете са намерени 9 монети, наредени около тялото. Всички те са от така наречените коруби и датират от средата на XIII век.