Home Новини Перлата – седефеният рай

Перлата – седефеният рай

2793

Никой друг скъпоценен камък не е пленявал човечеството със своя чар и уникалност така, както перлата. Диамантите може и да са вечни, но перлите се разпознават като най-старите и ценени бижута векове наред. Почти всички останали скъпоценни камъни са образувани от минерални залежи, които трябва да бъдат локализирани, изкопани и преработени (полиране, изрязване и разкрасяване), за да покажат достойнствата си. Перлите обаче са си красиви такива, каквито са – в естествения им вид и произход от самата черупка на мидата. Висококачествените перли са с наситен и брилянтен блясък, а лъскавата им иридесценция произхожда директно от сърцевината на бижуто. Именно поради тези причини, перлите са станали символ на чистата и естествена красота.

Перлите са едни от чудесата на природата. Те се смятат за съкровище в продължение на векове и от различни древни култури, както и от съвременната цивилизация. Гръцката митология определя перлите като сълзите от щастие, които излива богинята на красотата Афродита. Древните египтяни пък ги асоциират с Изида – покровителка на живота и здравето.

Юлий Цезар ограничил носенето на перлени бижута единствено до кастата на римските императори през първите векове преди новата ера. По време на великите години на Британската империя пък, само хора с кралско потекло са имали право да носят бижута с перли. Нещо повече – перлите били носени само от заможни и влиятелни хора съвсем доскоро именно поради факта, че са изключително ценни, а често и прекалено скъпи.

Индианските племена, също, са вярвали, че перлите са сълзите на техните богове. А според една арабска легенда, капка от роса, изпълнена с лунна светлина пада в океана, а после е погълната от мидите. Така според тях са се появили перлите. Портите на Рая са изработени от перли според официалния преводач на Библията на английски език – Кинг Джеймс. Нещо повече – от години наред се смята и че перлите лекуват стотици видове болести. Има изключително много други примери за цитиране на перлите в класическата литература, а в изобразителното изкуство, те са били изобразявани като най-ценни украси както за дрехите, така и за косата.

Според някои исторически извори, коренното население на Америка – индианците – са приели наниз от перли като разплата за остров Манхатън. Няколко века по-късно, през 1916 година, легендарният френски бижутер Жак Картие купува земя там с цел да отвори и първия си собствен магазин в Америка. Каква е била цената ли? – Отново изделие от естествени перли. Тази интересна история превръща перлата в още по-интересен и ценен камък, а днес той е класически сватбен подарък и бижу, което символизира изискания вкус.

Учените отдавна имат представа за процесa на образуване на перли в миди. Но сега на бял свят излизат нови подробности. Оказва се, че докато се формира перлата почти цяла година непрекъснато се върти вътре в мидата. Изследването е проведено от група специалисти от Франция, Френска Полинезия и Катар. Резултатите от наблюденията си те са публикували в списание Royal Society Open Science.

Перлите се образуват вътре в мидите, след като в черупката им попадне чуждо тяло – като песъчинка, например. Понеже вътрешната обвивка на черупките на мидите е много нежна, ако не могат да се освободят от чуждото тяло мекотелите започват да изработват вещества, в които обвиват дразнителя – покриват го с т.нар. “перлено чувалче”. Постепенно чуждото тяло се покрива слой след слой със седеф – органично-минерален компаунд от калциев карбонат и конхиолин. За да се образува една перла е нужна около една година време.

Перлите не е задължително да са идеално овални, а повърхността им не винаги е гладка. Това кара учените да смятат, че в процеса на формиране на перлата тя се премества вътре в черупката. До момента обаче това не е доказвано с експеримент.

Интересен факт, че е открит фосил /гигантска мида/ със забележителни размери – 18 см в диаметър, попаднал в мрежите на британски рибари от пролива Солънт край остров Уайт. Те си помислили, че са уловили стрида-гигант, но когато я почистили, разбрали, че става дума за вкаменелост от отминали епохи. Сега уникалната стрида се съхранява в аквариума “Синият риф” в Портсмут. Експерти изследвали фосила с ядрено-магнитен резонанс и в средата му открили мистериозен замъглен обект с размерите на топка за голф. Това може да се окаже най-голямата перла, позната досега в света. Сегашната перла-рекордьор е наполовина по-малка.

Изкушението да се извади гигантската “мидена сълза” е голямо, но това би означавало да се унищожи фосилът, което никой не желае.