Home Новини История Великденският заек – произход и легенди

Великденският заек – произход и легенди

3012

Въпреки че е характерен повече за католическата култура, в последните години заекът смело навлезе и стана особено популярен великденски символ и в православния свят. Питали ли сте се обаче какво търси това пухкаво дългоухо животинче във великденската украса от шарени яйца, кокошки и пиленца? За последните – ясно. Но защо и заек?

Всъщност почитта към заека произлиза от далечен езически обред, разпространен сред англосаксонските народи. В разгара на пролетта по тези земи се организирал ритуален лов на зайци. Заекът се принасял в жертва на богинята на плодородието и възраждащия се живот Еостре (от името й произлиза и английското название на Великден – Easter). С течение на времето този обичай се слял с християнската култура, за са се превърне в част от католическия Великден.

В католическите страни децата вярват, че ако бъдат послушни, великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. Вероятно това поверие произлиза от немска приказна легендата, според която великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на една богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек и тъй като той все още е птица по душа, продължава да прави гнезда и да ги пълни с яйца.

Легендата разказва, че великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение. Той я оставя или на точно определено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната утрин.

В древните ритуали и вярвания извън Европа заекът се свързал с Луната и нейните цикли. В символиката на ацтеките например Луната представлява заек. В Китай на празника на Луната се приготвяли фигури от бели зайци. Според митологията на американските индианци пък в заека се криел могъщ шаман.

За първи път започнали да правят фигурки на великденски зайци от захар и шоколад през 18. век в Германия. До ден днешен шоколадовите зайци и яйца или сладки са едни от най-разпространените символи на празника и любимо лакомство за малки и големи.

В католическите страни има традиция да се правят кошнички, в които да се поставят шоколадов заек, бонбони и шарени яйца. Този празничен обичай явно се оказва доста привлекателен и за православните народи.