Home Новини Британски професор спечели 500K паунда за разрешаването на 300-годишна математическа загадка

Британски професор спечели 500K паунда за разрешаването на 300-годишна математическа загадка

3154

Професор от Оксфордския университет спечели награда от 500,000 паунда за разрешаването на 3-вековна математическа загадка. Събитието бе определено като епохален момент за математиката.

62-годишният сър Андрю Уайлс бе определен за лауреат на Абеловата награда от Норвежката академия на науките и спечели половин милион паунда за доказването на Теоремата на Ферма.

Наградата ще му бъде връчена през май в Осло.

Сър Андрю заяви, че за него е изключителна чест да получи Абеловата награда и да се нареди редом до другите лауреати, допринесли с откритията си в областта.

Той добавя, че Теоремата на Ферма е негова страст от младостта му и че разрешаването на няколко вековната загадка го e изпълнило с чувство на изключително удовлетворение.

Ученият се надява, че постижението му ще вдъхнови младите хора да се занимават с математика и да се справят с множеството предизвикателствa, които предлага този красив и пленителен дял от знанието.

Академията обяви, че връчва наградата на Сър Андрю, заради удивителното доказване на теоремата на Ферма с помощта на използваните от него полустабилни елиптични криви. Това според тях дава началото на нова ера в теорията на числата.

Роденият в Кеймбридж Сър Андрю направи пробива през 1994 година, докато работеше в Принстън. Формулирана първоначално от френския математик Пиер дьо Ферма през 1637 година, теоремата гласи: Уравнението x^n+y^n=z^n няма решение в положителни цели числа при n>2.

Предишните отличия на Андрю Уайлс включват Наградите Ролф Шок, Островски и Уолф, Кралски медал от Кралското общество, призът Шоу, награда на Американската академия на на науките. Посветен е в рицарство през 2000 година.

Абеловата награда е основана през 2002 година, кръстена е на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел, починал през 1829 год.

Тя се връчва всяка година. През изминалата година наградата бе поделена между Джон Наш, амарикански математик, вдъхновил създаването на филма Красив ум и канадския му колега Луи Ниренберг.