Home Новини Свят Барак Обама за последен път помилва две пуйки за Деня на благодарността

Барак Обама за последен път помилва две пуйки за Деня на благодарността

2925

За последен път в качеството си на президент на САЩ Барак Обама помилва две пуйки, доставени в Белия дом за Деня на благодарността. На специалната шеговита церемония в Розовата градина на Белия дом, Обама бе придружен от малките си племенници Остин и Арън Робинсън. Този път не присъстваха дъщерите му – 18-годишната Малия и 15-годишната Саша. Двете бели пернати – Тейтър и Тот, тази година бяха доставени от председателя на Националната асоциация на производителите на пуйки Джон Рикс. Тейтър и Тот са кръстени от учениците в начално училище /в американския жаргон тейтър тот са малки хрупкави картофени крокети/.

Барак Обама – президент на САЩ: “Тейтър е тук с нас, докато Тот не може да изпълни задълженията си. Той е нещо като пуйка вицепрезидент. Осигурихме му чифт авиаторски очила. Моя привилегия е да помилвам тези птици. Трябва да признаем тяхната храброст, кураж и саможертва, с които доказаха, че не са обикновени пилета.”

От резиденцията на американския президент Тейтър и Тот след помилването си се отправят към Университета и Политехническия институт в щата Вирджиния. Там те ще доживеят до старините си.

Първият американски президент, символично помилвал пуйка през 1863 г е Ейбрахам Линкълн. Тогава той издава прокламация, че всеки четвърти четвъртък от ноември се обявява за Ден на благодарността – национален празник на страната.

Междувременно новоизбраният президент Доналд Тръмп отправи послание към американците да се обединят, за да може Америка отново да стане велика държава. Сега започваме национална кампания за съграждане на нашата страна и изпълнение на обещанието на върнем Америка на нейните граждани, каза Тръмп по случай Деня на благодарността.