Home Новини † Честваме Св. Иван Рилски Чудотворец

† Честваме Св. Иван Рилски Чудотворец

3264

На 19 октомври Българската православна църква отбелязва паметта на небесния покровител на българския народ – Св. Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец. През тази година се навършиха 1,070 години от успението на светеца, посочват от Светия синод на БПЦ.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир – Рилската Света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Патронен празник честват и Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, както и многобройните храмове, посветени на светеца.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма /край Дупница/. Бил е съвременник на княз Борис /852-889/ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир “Св. Димитрий” под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал за дълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения.

Преподобният Иван Рилски по-късно се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Преди успението си Св. Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1,000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички нас, посочват от Светия синод.