Home Новини † Днес празнуваме Богоявление

† Днес празнуваме Богоявление

3375

Йордановден или Богоявление е един от най-големите християнски празници в българския православен календар. На този ден Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Българинът вярва, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания.

По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро във водите на река Тунджа като се вярва, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година.

С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. мръсни дни, т.е. злите сили са победени и прогонени. Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата (другите са миропомазване, евхаристия, покаяние, свещенство, брак, елеосвещение), при което човек се очиства от греховете.

Към края 2015 г. мъжете с името Йордан са 79,354, жените, носещи това име са 72,498, показват статистическите данни на НСИ.

Богоявленски водосвет на бойните знамена

На 6 януари, Богоявление, е ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Участие ще вземе и президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Росен Плевнелиев ще участва в ритуала, който ще се състои от 11:00 часа на пл. „Свети Александър Невски“ в столицата. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

По време на водосвета ще бъдат осветени знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София.

На ритуала в София ще присъстват председателят на НС Цецка Цачева, депутати, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия. Патриарх Неофит ще отслужи св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с начало 8:30 ч. От 10:30 ч. той ще оглави Богоявленския водосвет на площада пред храма, а от 11:00 ч. освещаването на знамената пред паметника на Незнайния войн.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

До падането на България под турско робство преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.