Home Новини † Велика събота е последният ден от Страстната седмица

† Велика събота е последният ден от Страстната седмица

3355

Православната църква днес почита Велика събота – последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Вечерта на Велика събота вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с “Христос Воскресе!”, а отговорът е “Воистина Воскресе!”.

Църковното богослужение днес започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня.

Патриарх Неофит тази вечер в 23:30 ч. ще оглави богослужението за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”.

Днес на богослужението в полунощ патриархът ще излезе от храма, за да възвести Христовото Възкресение с думите “Христос Воскресе”. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

В храма ще бъде донесен и Благодатният огън, който за поредна година ще бъде пренесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Благодатният огън, който Ловчанският митрополит Гавриил ще донесе от Божи гроб, ще бъде разпространен в храмовете в цялата страна.

На Велика събота над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота вече над 2000 години хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Според православното вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен – не топли и не изгаря.

“Слизането на Небесния или Благодатен огън” е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

“Слизането на Небесния огън” е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят “идва” след молитва на Йерусалимския патриарх.