Home Новини История Четвърти фестивал на средновековните традиции, бит и култура “Калето – Мездра”

Четвърти фестивал на средновековните традиции, бит и култура “Калето – Мездра”

3413

Фестивалът на средновековните традиции, бит и култура “Калето – Мездра” ще се проведе за четвърта поредна година в най-известният туристически обект в Мездра. Събитието ще започне в 10:30 ч. на 19 май 2018 г. и ще продължи до обяд на следващия ден. Организатори на проявата са: АК „Калето“, Община Мездра и „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – гр. Варна.

Участниците във фестивала ще разположат своите станове и лагери в пределите на археологическия комплекс и ще представят на посетителите късно-античните и средновековните бит и култура с реплики на автентични облекла, оръжия, въоръжение и снаряжение, юрти, шатри и павилиони. Гостите ще имат възможността да дегустират храни и напитки, сами да си „секат“ монети, да стрелят с лък и да се наслаждават на много други отминали от нашето време средновековни занимания. По време на фестивала ще бъдат пресъздадени и късната античност, ранното и късно средновековие по нашите земи, включително и на нашите съседи и дългогодишни противници на бойното поле – ромеите. Участниците ще разкажат, покажат и дискутират късно-антични, ранно и късно средновековни облекла и въоръжение в специални демонстрации.

Близо 20 групи ще вземат участие в четвъртото издание на средновековния фестивал и ще покажат исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна. Представителите на Сдружение “Авитохол” и Ивайло Енев от гр. Русе – майстор на защитно средновековно въоръжение, ще запознаят присъстващите с бита и традициите на ранносредновековните българи – юрти, храна, облекло и въоръжение. Тошко Драгиев и група от гр. Шумен ще покажат въоръжение на ромейската войска, шатри и инсигнии. Свободните реконструктори Йордан и Жана Сивкови, Пламен Павлов от гр. Добрич, Катя Владова и Стела Върбанова от гр. Бяла ще представят ранносредновековните българи и номадските традиции на предците ни.

Калина Атанасова – Бъдъмба от гр. Варна ще запознае гостите на фестивала със спецификата на облеклото през късното средновековие. Константин Колев от гр. София ще демонстрира навици и порядки на наемниците в ромейската войска през средновековието. Стефан Попов и група от гр. Севлиево ще запознаят гостите със селско въоръжение през късното средновековие. Сдружение “Вълкашин” от гр. София ще представи на фестивала бита на средновековния българин от IX-XI век, а Сдружение “Багачин” от гр. Лом – бита и културата на ранните кутригури и есагели – хунобългари от V-VI век, федерати на Източно римската империя, заселници в земите на днешна Северозападна България. Средновековни военни изкуства и традиционна стрелба с лък и бойни техники от земя ще представят Сдружение “Ратина” от гр. Сливен и школите на Димитър Труканов – “Живата стрела, стрелба с лък от кон – България” и “Мадарски конник”.

Възстановяване на военното дело, бита и ритуалите на забравените ни предци и представяне на късната античност ще бъде показано от Сдружение “Дукс Антика” от гр. Свищов и Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdice” гр. София. Сдружение “Ситалк” гр. Пловдив пък ще покаже късно-античните поселения и ритуали.

Кирил Ненов от град Пловдив ще представи средновековна литература, а Петя Крушева отново ще готви и ще предложи за дегустация средновековни храни и хапки с непознат и нетрадиционен за нашето съвремие вкус. Любомир Милинов от гр. София ще предостави възможността за дегустация на средновековното питие – медовина, което се отличава с невероятни вкус и аромат.

Емил Маринов и Петър Петров – Петрониус монетар ще предложат невероятни средновековни предмети и красиви монети, както и възможността всеки сам да си отсече монета.

Очакваме ви на 19 май от 10:30 часа в Археологически комплекс “Калето” – град Мездра!