Home Новини Светът днес се сбогува завинаги с легендата на бокса – Мохамед...

Светът днес се сбогува завинаги с легендата на бокса – Мохамед Али

2966

Мохамед Али (Muhammad Ali) е роден на 17 януари 1942 г. в Луизвил, щата Кентъки под името Касиус Клей (Cassius Marcellus Clay). Преди няколко дни легендата на бокса почина на 74 – годишна възраст в болница във Финикс, щата Аризона.

Али става известен след като печели олимпийскито злато на игрите в Рим 1960 г. в полутежка категория, а малко по-късно преминава в професионалния бокс. През 1964 г., когато е едва на 22-годишен Али печели световната титла в тежка категория. Интересното в случая е, че на следващия ден, веднага след победата, той обявява, че ще приеме исляма и става Мохамед Али, публично, отричайки се от името си Касиус Клей. Той става един от символите на съпротивата срещу войната във Виетнам, след като отказва да бъде мобилизиран и изпратен да воюва.

За непатриотичното си поведение и отказ да воюва във Виетнам, Али е осъден на 5 години затвор и глоба от 10,000 долара. Световната му титла е отнета, но той обжалва пред Върховния съд и поясът му е върнат през 1971 година. Най-епичните битки на Мохамед Али са трите срещу Джо Фрейзър. Последната и най-ожесточената между двамата е известна като “Трилър в Манила” и се провежда през 1975 година в Манила, Филипините. Срещата завършва с победа за Али в 14-ия рунд, като двамата си разменят стотици тежки удари.

В професионалната си кариера Мохамед Али има 61 мача, от които 56 победи (37 с нокаут) и 5 поражения. Той се отказва от бокса през 1981 г.

През 1999 година Мохамед Али е обявен за Спортист номер 1 на 20-и век.

През последните 32 години Али се бореше с болестта Паркинсон.

Великият Мохамед Али ще бъде погребан днес – 10 юни в неговия роден град Луисвил, щата Кентъки.