Home Новини История Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

Почитаме паметта на Апостола на свободата Васил Левски

3421

С различни прояви в цялата страна ще бъде отбелязана 139-годишнина от гибелта на Васил Левски.

От 10:30 часа в Павликени ще бъде почетена паметта на националния герой пред паметника му в града.

От 17:00 часа в столичния храм „Света София” ще се състои Архиерейска панихида, след това литийно шествие ще се отправи към паметника на Левски. От 18:00 часа пред паметника на Апостола ще се проведе митинг-поклонение.

Домакин на проявата е кметът на София Йорданка Фандъкова. Ще присъстват президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов. Програмата пред паметника на Васил Левски включва литературно-музикална композиция с участието на актьора Пламен Манасиев и хорова формация „Юлангело” с диригент Йосиф Герджиков. Ще бъде представено ученическо есе, посветено на Апостола, отличено на вътрешноучилищен конкурс, организиран от 26 СОУ в София.

В Карлово в 9:30 часа в храм „Света Богородица” ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида в памет на Апостола. В 11:00 часа на площад „Васил Левски” ще се състои митинг-поклонение. Ще бъдат поднесени цветя на гроба на Гина Кунчева. Ще има и шествие до родната къща на Васил Левски. Ще бъдат поднесени цветя на гроба на майка му Гина Кунчева. Ще има и шествие.