Home Новини История Обесването на "Смъртоносната Мери" след убийство на дресьор в цирк

Обесването на "Смъртоносната Мери" след убийство на дресьор в цирк

3157

Историята разказва за един ужасяващ пример за насилието над животни в цирковете от началото на ХХ век.

Мери е петтонен азиатски слон, известен още като „Смъртоносната Мери“, който участва в изпълненията на световноизвестния цирк „Спаркс“. След като убива дресьор в Кингспорт, Тенеси през 1916 г., той е обесен.

Историята на Мери е интерпретирана като пример за насилието над животни в цирковете в началото на ХХ век.

На 12 септември 1916 г. скитникът Уолтър Елдридж, наричан „Червеният“ заради странния цвят на косата му, е нает като асистент-треньор на слонове в цирка „Спаркс“.

Той няма никакви познания в тази сфера, но единственото, което се изисква от него е да държи „слонската пръчка“ – инструмент за възпитание на слоновете в цирка, представляващ прът с острие в края. Елдридж започва да изкарва Мери на подиума на цирка, покачен на гърба й и тя се превръща в звездата на шоуто, препускайки най-отпред.

Един ден обаче представлението завършва със смърт

Въпреки че има много теории за смъртта на „Червения“, най-подкрепяната е тази на У. Х. Оулман, очевидец. Смята се, че Елдридж е убол слона зад ухото, след като на подиума той се спира, за да изяде кора от диня. Това раздразня животното и то започва препуска неукротимо. Грабва мъжа с хобота си и го хвърля на щанд за напитки, след което стъпва върху главата му.

Докато ужасените зрители на шоуто започват да бягат с писъци, мъж от публиката изпразва пълнителя на пистолета си в дебелата кожа на Мери, но без успех да я спре. Изведнъж тя застива и се успокоява, а разгневената тълпа я наобикаля, скандирайки „Убийте слона, убийте слона!“.

Собственикът на цирка, Чарли Спаркс, няма друг избор, освен да убие животното публично

Взема се решение, слоницата да бъде обесена на кран.

На следващия ден тя е транспортирана с влак до Юникой, Тенеси, където вече се е насъбрала тълпа от над 2,500 души, сред които и много деца. За да избегнат още инциденти, заедно с Мери водят към площада на гарата и другите четири слона на цирка. По този начин тя се чувства спокойна, сякаш е на представление, но все пак и слагат верига на врата и завързват единия ѝ крак за релса, за да не избяга.

Докато животното се издига от крана, никой не се опитва да предотврати това, което следва. Чуват се ужасяващите звуци на чупещите му се кости. Когато е на височина не повече от 2 метра, веригата около врата му се скъсва, то пада на земята и счупва ребрата си.

Кранът вдига Мери втори път, вече много по-високо, и тя агонизира в жестоки мъки, докато тълпата отдолу празнува и се смее. Накрая замлъква, а 30 минути след това ветеринарен лекар обявява смъртта ѝ.

Снимката на убийството е толкова ужасяваща, че изглежда нереална. За жалост обаче автентичността ѝ е потвърдена от разкази и други снимки на събитието.