Home Новини Образование Национална кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“

Национална кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“

3179

Стотици деца от Мездра, Ботевград и Самоков се включиха в националната информационно-образователна програма за профилактика на устната хигиена „Мисия подари усмивка“. Това е второто издание на социалната кампания на Orbit, която се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Специалният „зъбомобил“ на Orbit посети учениците от начален етап на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Ботевград. Общ 556 деца от 1 до 4 клас присъстваха на образователни лекции, на които бяха информирани за структурата на зъбите и как да се грижат за тях, като спазват ежедневна устна хигиена. Организирани бяха и различни активности и забавни игри, като накрая всички участници получиха специализирани информационни материали и подаръци.

По данни от последното мащабно национално представително проучване на детското дентално здраве, проведено по Националната програма за профилактика на оралните заболявания, едва 20% от българските деца между 0 и 18 години не са засегнати от кариес. Приблизително 2/3 от децата на 18 годишна възраст страдат от заболявания на гингивата и пародонта, като всеки четвърти 18-годишен младеж е с изваден постоянен зъб. Данните показват, че едва около 45% от българите са посетили зъболекар през предходната година, като основен фактор за повишаване на оралното здраве е информираността на хората.

„Мисия подари усмивка“ се провежда за втора поредна година, като през 2018 г. стартира от Мездра, Ботевград и Самоков. През първата седмица на тазгодишното издание на кампанията 1,846 ученици от 1 до 4 клас се срещнаха с екипа на „зъбомобила“ на Orbit. Планира се в рамките на проекта да бъдат обхванати 10,000 деца на възраст 7-11 години от 20 града в страната.

Кампанията за корпоративна социална отговорност на Orbit e част от глобалната и дългосрочна инициатива Orbit Smile Back, организирана в подкрепа на грижата за устната хигиена при децата. Тя се реализира на три континента чрез провеждане на различни дейности и набиране на дарения. В България основният фокус е върху профилактиката и превенцията на оралното здраве, като голямата цел на Orbit e да допринесе за повече здрави и щастливи детски усмивки.

За повече информация по проекта „Мисия подари усмивка“, моля, посетете тук.