Home Новини История Мездра отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски

Мездра отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски

2920

С възпоменателно тържество община Мездра отбеляза 145 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски.

Признателността пред делото на героя беше засвидетелствана пред паметника му в центъра на града. По традиция десетки жители и гости на общината се събраха пред паметника на Дякона, за да почерпят вяра от вярата на героя, че бъднините на България ще бъдат по-добри от миналото ѝ, че Родината ще пребъде и че всяко усилие за преодоляване на трудностите и побеждаване предизвикателствата на епохата си заслужава.

Гости на възпоменателното тържество бяха народният представител инж. Николай Иванов и общинските съветници Наталия Христова и Данаил Димитров.

Кметът на Мездра инж. Генади Събков произнесе слово за живота и делото на Васил Левски. „На 19 февруари вече 145 години България скланя чело над неизвестния гроб на своето чедо и скърби за рано отнетия му живот, за несбъднатите му копнежи, за светлите му идеи и неутолимата му жажда за свобода. Левски завърши жизнения си път невкусил от въздуха на свободна България, само 5 години преди освобождението на Родината си. Днес се прекланяме пред епохалното му дело, помним го и го почитаме. Полагаме пред паметниците му най-красивите цветя. Непомръкващият му ореол свети като пътеводна светлина пред нас, за да не изгубим посоката и да не забравим, че сме деца на изстрадал, но силен народ, че сме българи. Поклон, Апостоле! “, каза инж. Събков.

Отбелязването на 145-та годишнина от героичната гибел на Васил Левски продължи с рецитал на възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие  с художествен ръководител Соня Цекова. Вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова изпълни емблематични песни за Апостола. Ученици от III б клас на ОУ „Христо Ботев“ – Мездра с художествен ръководител Лилия Христова представиха литературна композиция за Дякона.

Възпоменателното тържество завърши с едноминутно мълчание, падане на колене и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред подвига на Апостола на свободата.