Home Новини Здраве Възрастен мъж от Горна Бешовица бе първият ползвател на новата безплатна социална...

Възрастен мъж от Горна Бешовица бе първият ползвател на новата безплатна социална услуга на ОЦСУД

3415

84-годишният Христо Найденов от с. Горна Бешовица бе първият жител на община Мездра, който се възползва от новата безплатна услуга, предлагана от Бюрото за социални услуги в Мездра към Общинския център за социални услуги и дейности /ОЦСУД/. След предварителна заявка, възрастният мъж бе взет от къщата му със специализиран бус, предназначен за хора с увреждания и трудно подвижни лица и бе транспортиран до гр. Мездра. За близо 5 часа, с помощта на социален работник от ОЦСУД – Кънчо Цаков, г-н Христо Найденов се снабди с необходимите му лекарства, беше придружен за получаване на резултати от кръвни изследвания, извършването на ехографски преглед, преглед при личния лекар и при хирург. С подкрепата на социалния работник възрастният мъж се качи по рампата на специализирания бус и бе върнат в дома му. Стискайки ръката на служителя на ОЦСУД през сълзи 84-годишния мъж разказа за неволите на възрастните и болни хора и благодари за оказаната подкрепа в извършването на простички за някой дейности, но безкрайно сложни за трудноподвижните хора.

„През 2004г. бях диагностициран с онкологично заболяване. От тогава до ден днешен всеки месец трябва да пътувам до ИСУЛ, където ми правят вливания. Стигането до там е много сложно, но някак се справям. Пътувам с автобус, който ме взема от центъра на селото и трябва да ходя около 300 метра от моята къща до центъра. Добре, че има добри хора и все ми помагат. Едно такова добро момче с такси пък редовно ме вози до Мездра, за да взема лекарства и да мина през болницата. Плащам му 20 лв. на курс.

Разбрах за новата услуга на ОЦСУД от общинския вестник. Позвъних на посочения телефон и се записах. Не очаквах обаче такова прекрасно обслужване, подкрепа и топло човешко отношение. Не съм си и представял, че ще свърша толкова много и полезни неща. Благодаря за подкрепата. Продължавайте все така да помагате“, каза Христо Найденов.

84-годишният мъж 14 години е бил кмет на с. Горна Бешовица. 59 години пък негов спътник била съпругата му, която починала през 2015 г. От тогава Христо е единственият жител на последната улица в селото и сам се справя с неволите в битието на възрастните и болни хора. Разказа как през 2016 г. след поредното вливане в ИСУЛ изпуснал автобуса за Мездра и в бързането паднал. Счупил тазобедрена става, след което станал трудноподвижен. Въпреки това се грижи за 10 кокошки, две кучета и един петел, които внася „живинка“ в еднообразните делници. Имено заради тези животни днес дядото отказа да бъде хоспитализиран. Обеща да постъпи в болницата през другата седмица, когато намери кой да се грижи за неговите стопански животни.

Социалната политика и грижата за хората в нужда са приоритети за Община Мездра. Предвид застаряващото население в страната и региона, от ОЦСУД въведоха новата безплатна услуга за предоставяне на специализиран транспорт на трудноподвижни граждани, за да облекчат ежедневието им.

„Стараем се непрекъснато да разширяваме обхвата на предлаганите социални услуги, за да покажем на нуждаещите се хора, че има институции, които милеят за тях“, каза социалният работник Кънчо Цаков.

Специализиран транспорт, снабден с рампа за инвалидни колички е предназначен за хора с увреждания, трудно подвижни лица, лица с двигателни увреждания, лица придвижващи се с помощни технически средства (инвалидни колички, бастуни, патерици, проходилки), за да се подпомогне посещаването на административни институции, лечебни заведения, лични лекари и др.

Желаещите да се възползват от безплатната услуга е нужно да се обадят на тел: +359-910-933-54 или на място в Социален комплекс в Мездра, ул. „Иван Вазов” №2, (бивше АПК), етаж 1, стая 113 за записване на дата и час.