Home Новини Бизнес Автомобилният сектор в България има близо 1 млрд. евро оборот

Автомобилният сектор в България има близо 1 млрд. евро оборот

3143

Оборотът на предприятията, развиващи дейност в автомобилостроенето, е около 985 млн. евро, реализиран от около 170 фирми (някои от които от Мездра) през 2017 г., показват данни на Министерство на икономиката.

През последните години автомобилния сектор в България отчете значителен възход и е обект на засилен интерес от страна на инвеститори и доставчици на компоненти за автомобили.

Производството на автомобили и части за тях заема 3.5% от стойността на индустриалното производство в страната, като през 2016 г. в икономическа дейност производство на автомобили е произведена продукция на стойност 995.9 млн. евро. Делът на бранша в брутната добавена стойност е близо 4% и също така нараства през последните 10 години повече от 4 пъти. Секторът участва с около 3% в износа на промишлени стоки на България.

Водещи страни в износа на автомобилни части са Германия, Турция, Румъния, Франция и Русия.

В зависимост от различните източници заетостта в автомобилния сектор е близо 40 хил. души, което е 4.6% от заетите в преработващата промишленост. С по-висока концентрация на компании от сектора се характеризират териториите в района около София, Перник, Враца, Мездра, както и района около Пловдив.